Invisibles i racialitzades

Des de l’any 2009, SOS Racisme publica l’informe “L’Estat del Racisme a Catalunya“, un document d’anàlisi i denúncia anual sobre les diverses causes, manifestacions i situacions de racisme qüotidianes al nostre país. La d’enguany, que tot just s’acaba de presentar, és la dotzena edició i mostra les dades de 2020 recollides pel seu Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) al llarg de tot l’any. La intenció de l’informe és compartir-les per aportar una eina de denúncia útil per a tots els col·lectius, les entitats i les persones que lluiten a diari contra el racisme.

Click sobre la portada per descarregar l’informe SOS RACISME 2020

Tres temes marquen aquesta memòria de 2020: la manera com la pandèmia ha repercutit en les formes del racisme estructural, la violència contra les persones racialitzades per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, i la discriminació racial en el context de la greu crisi habitacional actual.

La primera conclusió de l’informe és que malgrat la situació tan extraordinària provocada per la Covid-19, les situacions de racisme han continuat arribant al SAiD, que en tot l’any va atendre 590 persones. Aquest servei va identificar 182 casos que s’afegeixen als 172 d’anys anteriors, encara oberts i pendents de resolució.

Segons expliquen els professionals i voluntaris de SOS Racisme, l’excepcionalitat del confinament ha dificultat, encara més, la seva capacitat d’actuació. Asseguren haver detectat un major grau d’impunitat. El percentatge de situacions no denunciades ha augmentat significativament, del 32% al 46%. Això evidencia un recel cap al sistema que genera desmotivació i desconfiança en relació a la utilitat de la denúncia.

Quan, a més a més, el racisme se suma a un conjunt de situacions complexes, com per exemple, la manca de documentació, la precarietat laboral i els problemes d’habitatge o de salut -situacions agreujades per la pandèmia- s’incrementen les dificultats per localitzar la persona denunciant a fi d’iniciar qualsevol procediment. S’estima que el 27% de les situacions no denunciades responen a aquesta casuística. Un percentatge molt més elevat que en anys anteriors, conseqüència directa d’una crisi sanitària que ha agreujat la vulnerabilitat i les desigualtats de les persones racialitzades.

En els casos nous atesos, el 47% de persones estan regularitzades i el 36% tenen nacionalitat espanyola. Només un 5% es troben en situació irregular, fet que sembla indicar que l’estabilitat administrativa facilita la denúncia, i que no s’estan identificant moltes situacions precisament entre col·lectius i grups més exposats a patir-les.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s