Sensellarisme. Eradicació sense demora

Des de 1987, la Fundació Arrels acompanya persones sense llar per superar situacions d’exclusió social, mirant d’ajudar-les a transitar envers una vida el més autònoma possible. Alhora, desplega també una tasca de sensibilització ciutadana i de denúncia sempre amb el focus fixat sobre els efectes de la pobresa al nostre entorn. Tot plegat, un treball social que interpel·la contínuament administracions i societat civil.

Des de la campanya #ningúdormintalcarrer s’insta al nou Parlament constituït a Catalunya a fixar-se en el sensellarisme. No hi ha dades públiques actualitzades que permetin saber a quanta població afecta. Les últimes, de l’any 2017, parlaven de 53.118 persones en aquesta situació, de les quals 2.347 vivint directament al carrer. Revertir aquets números passa per garantir el dret a l’habitatge, consolidar un consens social, dur a terme accions legislatives i establir una dotació de recursos suficient, així com els pressupostos adequats per fer-ho.

Click sobre la imatge per accedir al dossier corporatiude la Fundació Arrels

En aquest sentit, la fundació ha llistat una sèrie de propostes d’àmbit català. Algunes d’elles, en el curt termini, dibuixen un pla de xoc que vol reduir de manera immediata el sensellarisme. De manera paral·lela, n’impulsa d’altres per obrir alternatives de transformació fins eradicar-lo definitivament a mig o llarg termini.

No és acceptable que una persona surti de la presó, rebi una alta hospitalària o arribi al final del circuit de protecció a la infància per anar a viure al carrer. Qualsevol política general de promoció del dret a l’habitatge i d’inversió en vivenda pública no pot desatendre aquesta realitat particular. Calen polítiques decidides que concedeixin majors facilitats d’accés a l’habitatge públic a persones que viuen en la més absoluta intempèrie d’un sistema socioeconòmic que les invisibilitza.

Són moltes les entitats, associacions i col·lectius del tercer sector que denuncien l’aturada total de l’estratègia per a l’abordatge del sensellarisme que la Generalitat de Catalunya va impulsar l’any 2017. Sumant els efectes de la crisi pandèmica de l’últim any, amb més raó, cal recuperar-la i implementar-la de forma urgent. De la mateixa manera, moltes veus exigeixen recuperar la idea de realitzar recomptes oficials per elaborar cada dos anys un cens del sensellarisme que permeti determinar quantes persones dormen al carrer en territori català.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s