La ultradreta vestida de verd camuflatge

Sempre resulta reveladora una anàlisi acurada per territoris del comportament electoral de la població després d’uns comicis. Ens hem acostumat a què durant els dies posteriors a les eleccions abundin els titulars que relacionen sociològicament territoris amb inclinacions de vot. La seva motivació és cercar si es confirmen o es desmenteixen determinades adscripcions ideològiques de sufragi de caire local que són fruit de l’observació d’un comportament històric o, simplement, d’apriorismes i prejudicis. Així, per exemple, assistim a estudis i debats sobre el “cinturó roig metropolità”, el vot rural i urbà, els municipis i barris amb població més envellida o jove, territoris amb bosses d’atur cronificades, etc…

N’hi ha interpretacions per a tots els gustos i colors polítics. Permeteu-me, però, que assenyali aquí un cas local que resulta força clarificador. Remenant, remenant, a la ciutat de Barcelona podem trobar una petita dada que no pot passar desapercebuda perquè pot il·lustrar a la perfecció una sospita política: l’alt grau de penetració de la ultradreta dins de l’exèrcit espanyol. A la capital catalana, Vox ha estat la força més votada el passat 14 de febrer només a quatre seccions censals. Totes quatre molt properes entre si, i al districte de Sarrià Sant Gervasi. Al centre de totes quatre, la secció 050 del districte 04. Avinguda Diagonal, cantonada amb Gran Via de Carles III i carrer de Manila. Una illa de cases ocupada majoritàriament per la Residència Militar Pedralbes d’oficials de l’exèrcit. Lloc on habita bona part dels quadres de la veïna caserna del Bruc, popularment coneguda com Disneylàndia pel seu èpic i ridícul estil arquitectònic.

Deixo les conclusions per al lector. I també la invitació a seguir aquest fil de recerca aplicat a d’altres zones del país amb presència permanent de militars o forces i cossos de seguretat nacional d’aquesta democràcia plena i consolidada que és el Reino de España.

Des d’aquest enllaç podeu accedir al mapa de vot territorialitzat al detall per seccions censals que ofereix Vilaweb.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s