Matar el clima (també) a canonades

Difícilment es pot parlar de crisi ambiental sense tenir en compte la indústria armamentística i el militarisme. Ni el discurs securitari basat en un concepte de seguretat nacional, ni les seves solucions militaritzades, serveixen per a resoldre els grans problemes i els enormes reptes que afronta la humanitat. La crisi ambiental és global, mentre que les polítiques securitàries i frontereres resulten absolutament estèrils davant de fenòmens d’abast planetari. Ans al contrari, la despesa militar absorbeix gran quantitat de recursos públics, tot proporcionant una falsa noció de seguretat. Una seguretat que res té a veure amb les necessitats reals de les persones o dels ecosistemes. Molt menys amb solucions sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. I no només això, clarament es constata que el militarisme i la seva indústria és, a més a més, un dels grans contribuents a les emissions i a l’escalfament global.

D’això parla “Militarisme i crisi ambiental. Una reflexió necessària“. Es tracta de la primera publicació duta a terme per investigadores del Centre Delàs d’Estudis per la Pau que, segons l’entitat,”pretén abordar la problemàtica de la crisi climàtica i els seus vincles amb el militarisme des d’un enfocament crític i amb perspectiva de seguretat humana”.

Click sobre la portada per accedir a l’informe

Un fil conductor travessa les conclusions de l’informe: “Qualsevol proposta per a una transició ecològica que pretengui evitar els efectes més extrems de la crisi ambiental i el col·lapse ecosocial ha d’incorporar necessàriament un estudi rigorós de l’actual despesa militar”.

S’estima que amb 1,8 bilions d’euros en 10 anys, que és la despesa militar mundial només de l’any 2018, n’hi hauria prou per a pal·liar els efectes del canvi climàtic als països més vulnerables…

Centre Delàs

L’objectiu seria canviar les prioritats de cara a redistribuir despeses pressupostàries, i passar d’enfocaments basats en el concepte de seguretat nacional militar a una visió fonamentada en les necessitats i els drets socials de totes les persones. En definitiva, plantejar propostes per a una transició ecològica reeixida, amb un enfocament de pau mediambiental i foment de polítiques de seguretat humana i mitigació dels efectes de la crisi climàtica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s