Aire FESC! Cap a una nova normalitat postcapitalista…

Tot i que el 2020 la IX Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) es va haver de fer de manera virtual, es va poder dur a terme un acte de clausura semipresencial. Al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona va tenir lloc una trobada de moviments socials. Set persones referencials en els seus àmbits de l’activisme van posar en comú el diagnòstic de la situació actual i sobre la taula idees i propostes davant del ventall d’interrogants que s’ha obert durant aquest any.

Quin és el llarg termini que la covid està privant de veure? Quines són les bases per poder dur a terme la reconstrucció postcovid social o comunitària? Quins són els reptes i les oportunitats que brinda el context actual? I les estratègies? El suplement InfoXES, publicat per la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i que va aparèixer encartat amb el número 515 de La Directa, recull la síntesi de les seves intervencions.

Click sobre la portada per descarregar des del web de La Directa el PDF del suplement (8 pàgines)

En relació als feminismes, va participar Christel Keller de la comissió feminista de Coop57, qui defensava “la remunicipalització dels serveis de cures, així com barrar el pas a l’afany de lucre”. Sobre habitatge, Marta Ill Raga, del Sindicat de Llogateres, va intervenir per demanar “estructures de suport mutu i fer pressió als governs per modificar les lleis”. Alfons Pérez, de l’Observatori del Deute en la Globalització, denunciava que “s’està plantejant una nova estratègia de creixement pintada de verd”, i Ivan Miró, de La Ciutat Invisible de Sants, advertia que “el gir estratègic més important seria la reapropiació de l’economia popular”.

Sobre antiracisme, Tariana Zalazar, del cercle de migracions de Coopolis, alertava que “la Llei d’estrangeria no permet que el cooperativisme sigui una opció laboral”, alhora que Assumpta Barbens de la IAC advertia que de la gravetat de la situació general del món del treball “només en veiem una petita part”. Finalment, David Soler, de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, completava el testimoni des de les lluites veïnals tot recordant que “ara haurem de relocalitzar activitats que van ser expulsades de la ciutat”.

(Foto de Víctor Serri)

Al suplement InfoXES també s’hi reflexiona sobre un enfocament estratègic de cara al futur mitjançant un pla d’acció de l’economia solidària.

Entre totes les reaccions i ensenyances sorgides, per ara, d’aquesta crisi, n’hi ha cinc que són especialment rellevants des d’una perspectiva d’ESS, ja que la connecten directament amb les seves pràctiques i valors, i justifiquen la necessitat de defensar i reforçar aquestes iniciatives arreu

XES Catalunya

Així, es fa referència a: 1) La importància d’allò públic i comú com a garant real de les condicions de vida de les persones quan el mercat falla. 2) La interdependència de les persones: cuidar-nos totes i entre totes ha d’estar al centre de l’activitat humana. 3) La multitud d’iniciatives de solidaritat que estan minimitzant els impactes negatius sobre les persones més vulnerables. 4) L’impuls d’iniciatives per part de persones migrades, un dels col·lectius més vulnerabilitzats i de qui més podem aprendre pràctiques de suport mutu. I 5) La resiliència de l’ESS gràcies a la solidaritat interna i la consciència ecològica que integrem a les nostres pràctiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s