Sense reforma fiscal, plou sobre mullat. 10 propostes de progressivitat i justícia social

La fiscalitat és una eina clau i un recurs bàsic per fer front a qualsevol emergència social. Si més no, ho hauria de ser sempre. També en l’actual context de crisi pandèmica, amb la terrible combinació d’una ocupació en caiguda lliure i alhora, la recaptació d’impostos i cotitzacions en clar descens. Una suma de factors que fan albirar un augment del dèficit i el deute públic.

El camí per evitar que les classes populars tornin a pagar el rebut de la nova crisi passa indefectiblement perquè l’esforç tributari que cal per entomar els reptes immediats estigui regulat sense complexos per criteris de progressivitat i justícia social. Això és demanar un esforç més gran a qui més té. Un esforç que no serà suficient ni eficient si des de les administracions públiques no s’introdueixen també, i paral·lelament, canvis dràstics en el model de gestió de la despesa pública. Amb més raó quan es constata que són les rendes del treball i no les del capital les que estan sostenint les poques molles de polítiques socials que conserva el nostre malaguanyat Estat del Benestar.

No és casual que en el marc d’una nova campanya electoral, des de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària s’hagi decidit llançar un document amb 10 propostes de canvi per al sistema de tributació en termes d’equilibri i justícia social. Un decàleg adreçat als partits polítics per contrastar-lo amb llurs programes electorals, però també amb la voluntat d’esdevenir una guia per orientar als votants que vulguin conèixer mesures fiscals adequades per a una transformació del model econòmic i puguin enfrontar-les a les propostes de les diferentes candidatures.

Click sobre la imatge per descarregar el PDF del decàleg

Sintèticament, les mesures proposades des de la Plataforma per una Fiscalitat Justa serien:

1) Rebaixar i igualar el mínim exempt en l’impost sobre el patrimoni i sobre successions i donacions. També suprimir-ne les bonificacions a la quota. 2) Impost sobre Societats: activant un impost solidari sobre els guanys de les grans empreses amb resultats extraordinaris en l’exercici 2020. 3) Consolidar les modificacions i augments fets en els trams autonòmics a l’impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i equiparant la tributació de les rendes del capital a les rendes del treball.

La Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària està formada per entitats i persones a títol individual, unides en la preocupació per l’evolució del nostre sistema fiscal, cada vegada més regressiu i injust, i el model de societat que se’n deriva.

@fiscalitatjusta

4) Apujar l’impost sobre el Valor Afegit (IVA) per a béns sumptuaris mentre es determina el tipus “0” per a determinats productes sanitaris i d’higiene personal. 5) Creació d’una Taxa Covid amb tipus impositius entre l’1% i el 3% a partir dels patrimonis d’1 milió d’euros. 6) Doblar l’Impost sobre dipòsits de les entitats de crèdit (del 0,03% actual a com a mínim el 0,06%). 7) Taxa Google i Taxa Tobin: Consolidar l’actual proposta d’impostos i accelerar el més aviat possible la recaptació d’aquesta taxa. 8) Prohibició de contractació i ajudes públiques a empreses amb seus en paradisos fiscals. 9) Reformar els beneficis fiscals per millorar-ne l’equitat. I 10) Augmentar la tributació per una fiscalitat verda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s