Un altre banc d’aliments és possible… i és agroecològic!

El context de crisi socio-econòmica d’aquest any de pandèmia ha estat propici per veure nàixer iniciatives que connecten l’ajuda alimentària a població vulnerable amb experiències agroecològiques basades en els principis de l’Economia Social i Solidària (ESS) i la sobirania alimentària. És el cas d’Alterbanc, una proposta que s’autodefineix com “una alternativa a l’ajuda alimentària des de l’agroecologia“.

El model d’ajuda alimentària que s’imposa actualment no se centra en el dret a una alimentació sana, suficient i segura. Està basat, sobretot, en donatius de grans empreses alimentàries o bé en la compra per part de donants particulars a aquestes mateixes grans corporacions de la indústria de l’alimentació. A més a més, l’oferta dels ajuts la protagonitzen bàsicament els aliments processats i sovint s’hi troben a faltar d’altres més frescos, sans i nutritius. El model també es caracteritza per ser força centralitzat en molt poques organitzacions (Banc d’Aliments, Càritas, Creu Roja). Lluny d’obrir espais que impulsin l’autonomia i l’organització col·lectiva, reprodueix dinàmiques assistencialistes, normalitzadores i acrítiques que perpetuen l’statu quo, sense proposar ni propulsar alternatives.

Per trencar amb aquest panorama, Alterbanc es presenta com “una proposta on interactuen en un pla d’horitzontalitat i transparència els moviments veïnals (associacions de barri, xarxes de suport mutu, etc.), el moviment de l’ESS, i el moviment de la Sobirania Alimentària, conjuntament amb la pagesia agroecològica”.

Foto: Alterbanc

Així, les seves persones promotores asseguren que la voluntat del projecte és esdevenir un paraigües per agrupar, enfortir i visibilitzar accions en aquest sentit. Alhora, també per servir d’inspiració i referència que faciliti adaptacions en qualsevol altre territori o context per generar una xarxa alternativa de nuclis amb capacitat d’interconnexió.

Malauradament, són moments difícils per a moltes de les iniciatives que des de l’agroecologia intenten generar alternatives al model agroalimentari industrial. Cooperatives de consum o mercats de pagès, per exemple, pateixen avui situacions delicades sigui per causes estructurals o per motius conjunturals relacionats amb els efectes de les mesures de contenció de la pandèmia de la Covid-19. Per això, pel seu potencial de transformació, resulten més necessàries que mai iniciatives disruptives. L’Alterbanc és un bon exemple: pretén connectar l’agroecologia amb els moviments veïnals de suport a famílies vulnerables. Vol superar un model d’ajuda alimentària hegemònic que dóna l’esquena a la petita agricultura de proximitat i ecològica i que no estableix canals amb formes de solidaritat basades en l’esperit de l’apoderament, l’autoorganització i el suport mutu.

Click sobre el logo per fer una donació

Per a més informació i per llegir el testimoni directe de les seves creadores, podeu llegir el recent i interessant article “Desnudar tejiendo” de Fernando ‘Topo’ Saz (d’Ecologistes en Acció) al web de la revista 15/15\15 o el reportatge “Resposta agroecològica a la pobresa alimentària” signat per Laura Solé fa uns mesos a La Directa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s