Contra la pobresa energètica, auditoria ciutadana i municipalització

L’oligopoli que impera a l’Estat espanyol imposa un model energètic pensat i controlat estrictament des dels interessos de les cinc grans empreses que el formen. Això suposa que la gestió dels recursos energètics prioritza els beneficis econòmics de les corporacions que participen del negoci per sobre dels drets bàsics de la ciutadania. Fins i tot, per sobre dels drets humans de les persones. Molt lluny de l’interès general, el model se situa a les antípodes del plantejament democràtic de sobirania energètica que seria desitjable.

Com denuncia l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE), “els talls per impagament a famílies vulnerables, l’assetjament que pateixen per part de les empreses per reclamar deutes o els talls indiscriminats en els barris més empobrits son exemples claríssims de vulneracions de drets humans sobre les que se sustenta aquest model energètic”.

Episodis com els recents a Sant Roc a Badalona, la Font de la Pólvora a Girona o el Culubret a Figueres fa anys que es produeixen, recorden des de l’APE, i “responen a l’actuació negligent i amagada d’Endesa en el manteniment de la xarxa elèctrica”. A més a més, darrere del sistèmic frau elèctric oligopolístic existeix una campanya per eludir responsabilitats i distreure l’atenció de l’opinió pública tot criminalitzant precisament les famílies abocades a la pobresa energètica.

En aquest context de drets vulnerats i comunitats senceres abocades a la precarietat i a l’exclusió, la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE) i la mateixa APE plantegen ara la necessitat d’una auditoria ciutadana de la xarxa elèctrica.

Una auditoria transparent i oberta a la ciutadania que inclogui des de l’estat de les xarxes fins a la prestació del servei per recuperar l’energia com un bé fonamental i bàsic que no pot ser gestionat com una mera mercaderia

APE i XSE de Catalunya

La gestió privada, a més de generadora de pobresa i exclusió, ha demostrat sobradament ser ineficaç i ineficient. Per tot això, més enllà del necessari control sobre les empreses privades, cal avançar cap al control i la municipalització dels serveis energètics. Iniciatives com la de l’Associació de Municipis i entitats per l’Energia Pública (AMEP) poden resultar interessants en aquest sentit, però insuficients.

No n’hi haurà prou amb confiar el procés de recuperació de majors cotes de sobirania energètica només a l’acció de les administracions. Com defensen els impulsors de l’auditoria, “cal que des de la ciutadania, els col·lectius i les treballadores del sector s’organitzin per pressionar i dur a terme aquesta municipalització de les xarxes de distribució amb gestió pública i democràtica”.

Aquest vídeo es una crida per començar a fer-ho…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s