Decreixement sí o sí, però… just o injust? Aquesta és la qüestió!

L’informe “Caminar sobre l’abisme dels límits. Polítiques davant la crisi ecològica, social i econòmica“, publicat per Ecologistes en Acció el setembre de 2019, proposava diagnòstics i estratègies per contribuir a una reflexió col·lectiva que un any després resulta encara més necessària i absolutament inajornable… A continuació, la invitació a recuperar-lo i agitar-ne el debat a partir de la seva introducció:

Segons les dades aportades per diferents organismes internacionals i part de la comunitat científica, ens trobem en un moment únic en la història de la humanitat: estem vivint un gran canvi civilitzador.

Comencem a albirar l’inici de l’esgotament dels recursos energètics i materials, així com els primers efectes del canvi climàtic i de la pèrdua de la biodiversitat. En aquest context, mantenir l’espiral de producció i consum pròpia del capitalisme no farà més que accelerar la crisi sistèmica. Però no només està en profunda crisi la biosfera, sinó també el capitalisme global, que està arribant als seus límits.

Click sobre la portada per descarregar el PDF de l’informe (36 pàgines)

Les manifestacions d’aquesta crisi global comencen a ser palpables observant l’escenari polític mundial. Per exemple, s’obren camí propostes de marcat tall xenòfob a banda i banda de l’Atlàntic, que estan responent a la pèrdua de llocs de treball industrials i la caiguda de les rendes de les classes mitjanes. Darrere d’aquests processos no només hi ha les polítiques neoliberals, sinó també els límits dels recursos, un dels desencadenants de la Gran Recessió que es va inaugurar a 2007/2008.

També s’estan impulsant polítiques que si bé no aborden directament l’assumpte energètic ni la disminució de recursos materials, assenyalen algun dels problemes reals del model actual, concretament el canvi climàtic. Per exemple, el Green New Deal, recolzat per gran part del partit demòcrata dels EUA, proposa mesures que giren al voltant d’un gran desenvolupament i implantació de les energies renovables d’alta tecnologia i una expansió de l’electrificació de l’economia.

L’espiral del creixement i el desenvolupament infinit ha tocat sostre. El decreixement material no és una hipòtesi, sinó una realitat que, ens agradi o no, s’està concretant. La disjuntiva es planteja entre un decreixement just i un altre injust.

Ecologistes en Acció

El factor temps juga en contra nostre. Com més retardem la transició energètica cap a un model basat en fonts renovables i descendim els nivells de consum, com més triguem a afrontar decididament la crisi climàtica i la degradació ambiental, més s’allunyarà la possibilitat d’un futur digne per a les majories socials i les generacions futures. Hem, i podem, iniciar ara la transició a un nou paradigma que reverteixi els valors dominants i dibuixi sengles d’esperança que ofereixin la possibilitat d’una vida digna per a la majoria de les persones preservant al mateix temps la natura.

Els canvis per emprendre són de tal envergadura que requereixen un enfocament sistèmic, en el qual l’econòmic, el polític i el cultural s’articulin en una nova configuració social que transcendeixi certs mites i institucions que arrossega la Modernitat. El camí no serà fàcil de trobar ni de recórrer, però no afrontar els desafiaments pot facilitar l’ascens de nous autoritarismes o feixismes basats en l’acaparament d’uns recursos que seran cada vegada més escassos, i que de fet ja estan creixent a banda i banda de l’Atlàntic…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s