Crida de l’Economia Social i Solidària per unes polítiques públiques a favor de l’habitatge cooperatiu

Amb la consolidació dels primers projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Catalunya s’està obrint pas un model comunitari, estable i no especulatiu de covivenda. Però després d’unes primeres passes de gegant, el sector reconeix trobar-se amb dificultats d’accés a finançament i de cost econòmic dels projectes. A mes a més, ara cal afegir que la crisi derivada de la Covid-19 ha accentuat la vulnerabilitat de bona part de la població que no té garantides les necessitats més bàsiques. Tot fa indicar que el dret d’accés a un habitatge digne i assequible és i serà una d’aquestes qüestions bàsiques més fortament afectades.

La Borda / Foto: La Col SCCL

Segons la Xarxa d’Economia Solidària (XES), l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús no només és un instrument per generar solucions habitacionals a llarg termini, sinó que “evita l’especulació i també suposa l’aposta per un major pes de l’economia social, amb una important creació d’ocupació en la fase de promoció així com en la provisió de béns i serveis vinculats a l’habitatge”. Tot plegat, la iniciativa cooperativa en cessió d’ús pot esdevir un model amb molt de potencial com a opció d’habitatge assequible i estable per a les classes populars del país.

La covivenda en cessió d’ús permet a una comunitat de persones viure en un immoble sense ser els propietaris per un llarg període de temps (d’entre 50 a 100 anys) i a un preu inferior al del mercat

Xarxanet

La Sectorial d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de la XES, conscient i motivada per tot aquest context, va decidir engegar a finals de 2020 la campanya “Fem assequible l’habitatge cooperatiu“. Segons els seus promotors, la idea és “enfortir la necessària col·laboració amb el sector públic i per això s’adreça a les diferents administracions a nivell local, nacional i estatal per reclamar mesures que afavoreixin l’assequibilitat de l’habitatge cooperatiu”.

Click sobre la imatge per descarregar el dossier de la campanya de la XES

Les mesures que proposa la XES s’agrupen bàsicament en quatre blocs: línies d’ajuts directes a les cooperatives i a les seves persones sòcies, millores en la fiscalitat a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, millora també en les seves condicions de finançament, i finalment, garanties públiques per a l’accés a aquest finançament.

En un context de reconstrucció, cal reorientar el model socioeconòmic cap a criteris de major equitat social i sostenibilitat. L’objectiu que s’assenyala amb aquesta campanya des del món de l’Economia Social i Solidària és que l’opció d’accés cooperatiu a l’habitatge tingui un paper clau en la fase de reconstrucció social dels propers mesos i anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s