Judith Butler i la força de la no-violència

Comença l’any amb una excel·lent notícia editorial: el segell cooperatiu de literatura crítica “Tigre de Paper” portarà a les llibreries el proper 1 de febrer la traducció al català d’un títol de la filòsofa nord-americana Judith Butler. Concretament, serà el seu assaig “La força de la no-violència. Un vincle ètico-polític“, on aquesta catedràtica de retòrica, literatura comparada i estudis de la dona a la universitat de Berkeley proposa una profunda anàlisi de les dimensions psicosocials de la violència.

El llibre, traduït per Lourdes Bigorra i presentat amb una magnífica il·lustració de portada de Joan Manel Pérez, proposa desfer els malentesos arrelats sobre què constitueix violència i què no-violència.

En l’avançament de l’edició que ha anunciat “Tigre de Paper” es destaca que Judith Butler s’endinsa en una recerca exhaustiva amb un objectiu ben fixat: demostrar que la violència s’atribueix sovint precisament a qui està més exposat als seus efectes més virulents, fins i tot mortals. En relació a aquest fet, segons expliquen les notes promocionals de l’edició, l’autora defensa que “per superar aquesta lògica cal construir un marc relacional en què totes les vides comptin per igual i, per tant, ningú no pugui atacar-les lliurement. I hem de fer-ho fugint de la mala entesa associació de la no-violència amb un posicionament individual. De fet, aquesta nova ètica que ens cal construir només tindrà èxit si, partint d’una crítica a l’individualisme, és abanderada per moviments que lluitin per la transformació social i reconsiderin el dret de dol de totes les vides a la llum de la igualtat social. Uns moviments que, al mateix temps, basin les seves reivindicacions ètiques en una visió de la interdependència de la vida com a fonament de la igualtat social i política“.

Evita tornar a debatre les reiterades condemnes morals i estratègiques de la violència. Butler ens recorda que la diferència entre violència i no-violència és una qüestió d’interpretació i que l’Estat conserva el monopoli de la decisió de quines formes de violència són legítimes i quins actes no es consideren en absolut violents (Natasha Lennard, Bookforum)


Judith Butler és doctora honoris causa en diverses universitats dels Estats Units, Amèrica i Europa i se la pot considerar una de les intel·lectuals més influents i referènciades en l’actualitat. Inicialment especialitzada en estudis de gènere, la seva obra també inclou importants reflexions en l’àmbit de l’ètica, la política i els Drets Humans. Una de les seves contribucions més destacades i debatudes és la teoria sobre la performativitat del gènere, que va esdevenir la base fonamental de la teoria queer.

Ja es pot reservar un exemplar de “La força de la no-violència. Un vincle ètico-polític“, de Judith Butler al web de Tigre de Paper.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s