Armes o salut?

Els Pressupostos Generals de l’Estat per 2021 inclouen una despesa militar total de 21.623 milions d’euros, si es tenen en compte partides distribuïdes entre tots els ministeris. La dada suposa un nou rècord històric i un augment del 10,3% respecte a l’any anterior. Només el pressupost consolidat del Ministeri de Defensa augmenta enguany un 6,5%, i arriba a la xifra de 10.863 milions. Els pagaments per a nous programes d’armament seran per valor de 2.341 milions més. Aquestes i moltes més dades es recullen amb rigor i detall a l’anàlisi crítica dels PGE que han redactat per al Centre Delàs d’Estudis per la Pau els investigadors Pere Ortega, Xavier Bohigas i Quique Sánchez Ochoa. Un Working Paper que es pot descarregar complet en aquest enllaç.

Així, uns pressupostos que plantegen “una política econòmica expansiva apropiada per al context de crisi generat per la pandèmia”, segons valora el mateix Centre Delàs, troben malauradament en l’àmbit de la despesa militar la contrapartida a l’optimisme que podrien aixecar en l’àmbit social. Per il·lustrar-ho i per posar en valor aquestes xifres, els investigadors del centre les han comparat amb les xifres de les partides dedicades a seguretat humana i ho han sintetitzat en aquesta infografia que hauria de fer pujar els colors al “govern més progressista de la història d’Espanya”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s