Recursos de l’ICIP per al diàleg social i polític

“Els conflictes formen part de la naturalesa i resulten imprescindibles per tal que les societats avancin. Tanmateix és necessari fer-ne una gestió positiva, per evitar el risc que s’enquistin o que es transformin sense anar a les arrels i, per tant, puguin escalar a un escenari de violència. Molts dels conflictes actuals es donen en dinàmiques de polarització política i social, on extrems ideològicament oposats es neguen tota legitimitat, transformant l’altre en enemic. En aquests casos el diàleg, tan social com polític, emergeix com una premissa cabdal per afrontar el conflicte de forma saludable i superar els posicionaments dogmàtics allunyats de l’autocrítica”.

Amb aquestes paraules, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) explica la raó de ser de la seva línia de treball centrada en la promoció del diàleg social i polític en escenaris de conflicte. Un àrea d’estudi que es basa principalment en l’aprofundiment de diferents metodologies de promoció del diàleg, la difusió d’experiències positives de promoció d’aquest i la creació d’espais propicis per fer-lo possible. Des d’aquí, l’ICIP posa a disposició de la ciutadania eines, recursos i publicacions que poden resultar força interessants en processos encaminats a establir diàlegs en diferents situacions de conflicte.

L’exemple més recent és la publicació de “Polarització. Una mirada a la dinàmica del pensament nosaltres contra ells“, del filòsof, formador i consultor holandès Bart Brandsma. Dins la col·lecció Eines de Pau, es presenta com un llibre pràctic sobre “els diferents rols que intervenen en aquest tipus de pensament del nosaltres contra ells, les possibilitats del diàleg i les eines per gestionar el fenomen de la polarització”.

Aquesta edició s’emmarca en la línia d’un altre recurs recent ofert per l’institut: la publicació dels resultats de l’enquesta ICIP 2020 sobre convivència i polaritació a Catalunya, coordinat per la politòloga Berta Barbet. Aquí s’adverteix que “sovint les percepcions i anàlisis de la polarització han anat molt lligades al que estava passant entre les elits polítiques, i han deixat molt de banda les dinàmiques i la situació entre la societat. Una cosa estranya si tenim en compte que la percepció entre els ciutadans és que la societat és un espai menys polaritzat que les classes polítiques o els mitjans”. Aleshores, proposa analitzar la polarització posant èmfasi “en les preferències i percepcions que a la ciutadania tenen dels debats que divideixen la societat, la manera de solucionar-los i les percepcions sobre aquells que defensen posicions diferents”.

També pot esdevenir una eina útil el resum de les sessions internacionals del cicle “Polarització i diàleg en societats democràtiques“, organitzat pel mateix ICIP, el CIDOB, la Fundación Cultura de Paz i el Club de Roma, entre el gener i juny d’enguany. En aquest cas, s’hi recullen les consideracions dels debats en les sessions internacionals del cicle que van abordar la polarització i el diàleg en els casos del Regne Unit, Itàlia, Estats Units, i a nivell global arrel de la crisi del multilateralisme accentuada per la Covid-19.

Kristian Herbolzheimer, director de l’ICIP, en un article de fa un any titolat “La gestió del desacord” parlava de les condicions generals per al diàleg necessari des de la particularitat del conflicte polític català. El text, més enllà d’una aportació al debat local, també serveix per sintetitzar de forma breu i clara les metodologies i les motivacions que mouen la feina de l’àrea de treball de diàleg social i polític de l’Institut Català Internacional per la Pau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s