CIE, 2020. Sense notícies d’una vacuna contra la pandèmia de la violència institucional i les vulneracions de drets

El Centre Irídia de Defensa dels Drets Humans denuncia en el seu informe anual sobre el CIE de Barcelona que els jutjats de control del Centre d’Internament d’Estrangers no estan garantint els drets de les persones internes a la Zona Franca. La celeritat amb què actua l’Administració per expulsar persones migrades, injustament privades de llibertat dins del CIE, contrasta amb el ritme judicial dels procediments penals per investigar tortures o d’altres tractes cruels, inhumans o degradants que s’hi denuncien.

Click sobre la portada per descarregar el PDF de l’informe

La tasca dels advocats i les professionals d’Irídia al CIE de Barcelona se centra “principalment en l’atenció jurídica davant eventuals situacions de violència institucional, ja sigui per petició directa al servei per part dels propis interns o per derivació d’organitzacions com Migra Studium o Tanquem Els CIE“. Tot i que que el centre de la Zona Franca va ser buidat d’interns i va romandre tancat temporalment mig any per la pandèmia, Andrés García Berrio, codirector d’Irídia, explica que durant l’any 2020 des de l’associació han “presentat sis denúncies contra agents de la Policía Nacional, encarregats de la custòdia al centre, per situacions de violència institucional“.

En el seu informe anual denuncien que no existeix “cap canal específic per vehicular aquestes denúncies amb rapidesa“. Això provoca que quan es reparteix l’assumpte al jutjat corresponent, i aquest acorda (o no) la incoació dels fets, poden haver passat setmanes. De fet, es té constància de la deportació d’almenys tres persones denunciants pocs dies després d’haver-se presentat denúncia per maltractament. Segons explica el mateix García Berrio, el fet que no hi hagi una regulació específica dels jutjats de control acaba comportant que aquesta tasca “tingui un component especialment personalista i poc regular en l’exercici de la funció, amb diferències notables entre jutjats de control, fins i tot dins un mateix partit judicial“.

La inacció per part dels jutges de control suposa una clara indefensió per als interns i és un motiu clar de preocupació per part de les organitzacions de Drets Humans, atès que es tracta de l’òrgan jurisdiccional que hauria d’esdevenir garant dels seus drets.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s