Mapeig català d’alertes sobre empreses transnacionals vulneradores de DDHH

El passat mes de juny, un conglomerat d’entitats de l’àmbit de la cooperació internacional sota el nom de Grup d’Empresa i Drets Humans va obrir el lloc http://www.alertadh.org, un projecte de mapeig per recollir casos de vulneracions de Drets Humans per part d’empreses de matriu catalana o espanyola.

És fruit d’un treball que va començar en 2015, arran d’una investigació realitzada a Colòmbia. Aleshores es va denunciar al Parlament els greus impactes socials i mediambientals que l’empresa catalana TCB estava provocant a la ciutat costera de Buenaventura. Des d’aquell moment, aquest Grup d’Empresa i Drets Humans, integrat ara per 15 entitats de Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global i de la Taula Catalana pels Drets Humans i la Pau a Colòmbia, ha recollit nombrosos exemples d’altres casos de conflictes socials i vulneracions en l’àmbit dels DDHH comesos arreu del món per part d’empreses catalanes que operen a l’exterior. També amb el suport del Transnational Institut (TNI) treballa amb la idea de fer incidència en les institucions catalanes perquè senzillament apliquin allò que els obliga la Llei catalana de Cooperació i la Llei d’Acció Exterior.

Click sobre la imatge per accedir al visual de dades del mapeig

Igualment, la pretensió dels seus impulsors passa també per la creació d’un centre públic que garanteixi que tota empresa que opera a Catalunya, o presta serveis a qualsevol administració pública catalana, compleixi escrupulosament amb el respecte dels Drets Humans, tant al territori català com a l’exterior. Entre les funcions d’aquest centre públic estaria poder rebre i contrastar denúncies de comunitats afectades per empreses presents a Catalunya, de manera que si emetés un informe que validés qualsevol tipus de violació de drets no pogués operar més en territori català fins haver reparat les vulneracions dutes a terme i haver canviat les seves polítiques internes per tal d’evitar possibles futures vulneracions.

Les 15 entitats que formem el grup són l’Alianza por la SolidaridadalterNativa Intercanvi amb Pobles indígenesAmnistia Internacional CatalunyaCentre DelàsCooperaccióEntrepoblesFundació Pau i Solidaritat-CCOO CatalunyaJustícia Alimentària GlobalJustícia i PauNOVACTObservatori DESCODGSETEMSUDS i Brigades Internacionals de Pau de Catalunya (PBI) com a entitat observadora.

El mapeig ja dona accés a informes ben complets sobre casos com ara el de “Bravo Tekstil” (Mango a Turquia), el “Rana Plaza” (Inditex a Bangladesh), Renace” (Grupo ACS a Guatemala), o de Magal S3 a Palestina, o ICL Ibérica al desastre mediambiental al Bages, etc… En definitiva, el mapa representa una nova eina per monitoritzar des de Catalunya l’acció d’empreses transnacionals, amb presència al país, l’acció de les quals sovint amaga greus responsabilitats en relació a vulneracions de Drets Humans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s