Interdependència i ecodependència humana. Guia d’educació per a la Justícia Global

L’any 2013, fruit de la fusió entre les federacions catalanes d’ONG de pau, Drets Humans i desenvolupament, va néixer Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, i amb ella es va generalitzar l’ús del terme Justícia Global en el sector de la cooperació. En aquell moment, la nova comissió d’educació, que integrava entitats amb trajectòries i perspectives diferents, va elaborar el “Manifest pel dret a una educació transformadora“, el qual, partint d’aquesta riquesa i diversitat, articulava demandes concretes.

Les organitzacions que es troben a Lafede entenen l’educació per a la justícia global com un paradigma que proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent, un model que genera violències estructurals que deriven en greus injustícies socials. Es parteix de la idea de ciutadania global per assenyalar la pertinença a un sol món, i de presa de consciència sobre l’oportunitat que totes i tots tenim en la promoció de la justícia social i l’equitat.

La guia “Educar per a futurs alternatius” vol ser útil a les entitats i a la mateixa federació per alimentar posicionaments en clau educativa, però també pretén servir per explicar i compartir amb la resta d’agents educatius aquesta manera d’entendre l’educació transformadora.

Click sobre la imatge per descarregar la guia en format PDF

L’Educació per a la Justícia Global proposa processos educatius que parteixen del reconeixement de la vulnerabilitat de la vida i de l’afirmació de la relació d’interdependència i ecodependència com un element inherent a la naturalesa humana. Aquesta presa de consciència és clau per afavorir un apoderament col·lectiu que posa el focus en les relacions humanes, valora la riquesa i la diversitat de sabers i propicia espais de cura i autocura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s