Convivialisme, la filosofia política del viure plegats

Arriba a les llibreries “Convivialisme. Per un món post neoliberal”, l’edició catalana del Manifest convivialista que al febrer va publicar-se a França, i que la crisi sanitària de la covid-19 ha endarrerit a casa nostra. Posa les bases filosòfiques d’una proposta per a un món interdepenent, post-liberal i post-creixement que afronti l’emergència climàtica, l’augment escandalós de les desigualtats, la concentració de riquesa i poder o la pèrdua de democràcia, etc.

Click sobre la imatge per unir-se a l’espai de conversa i intercanvi a Telegram

Estableix cinc principis que incorporen les aportacions del primer liberalisme, de l’anarquisme, del socialisme, del comunisme i de l’ecologisme. I, també, destaca un imperatiu categòric: evitar l’excés, la desmesura i l’arrogància. Es presenta com una via i un marc per enfortir aquelles persones i organitzacions que, perplexes de l’evolució de tot plegat, es poden trobar desorientades o paralitzades, amb sensació d’impotència però amb la necessitat de promoure la construcció d’un món postneoliberal i encarar els enormes reptes del nostre temps.

Els autors d’aquest manifest convivialista, que ja és una segona versió, són gairebé 300 intel·lectuals i activistes de més de 30 països. Entenen el convivialisme com la filosofia política de l’art de conviure (viure amb), que permet als éssers humans competir per una millor cooperació,  progressar com a humanitat amb consciència plena de la naturalesa finita dels recursos naturals i amb la certesa compartida de la necessària cura dels altres i del món; i això sense negar la legitimitat del conflicte, fent-ne un factor de dinamisme i de creativitat que permeti oposar-nos sense matar-nos.

(fragment de la presentació escrita per Martí Olivella a l’edició catalana)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s