#VolemInstitutAngeletaFerrer

A finals d’aquest mes de gener, el Consorci d’Educació de Barcelona haurà de prendre una determinació en relació a l’obertura el pròxim curs 18-19 de l’IES Angeleta Ferrer. El passat 6 de novembre, el mateix Consorci en una reunió amb la direcció i l’AFA del CEIP Encants feia pública la seva posició favorable. Assumia explícitament que l’ampliació de l’oferta pública mitjançant un nou centre de secundària era la millor solució al greu dèficit de places al districte. Un problema que el curs vinent es veurà agreujat notablement per la incorporació a l’etapa de secundària dels 50 alumnes de la primera promoció de l’escola dels Encants.

Tanmateix, durant el plenari del Consell Escolar Municipal del Districte de l’Eixample del 18 de desembre es va evidenciar que alguns instituts de la zona, emparats amb la Sindicatura de Greuges, preparen un dossier qüestionant la idoneïtat de la seva obertura immediata atès que, segons defensen, podria perjudicar la consolidació de llurs projectes educatius i amplificar situacions de segregació escolar al territori. Aquests arguments també es voldrien esgrimir davant les comunitats educatives dels centres de primària públics adcrits del districte per posar a prova allò que fins ara havia estat una reivindicació unitària i sòlida per parts de tots: la construcció d’un nou institut. En aquest context, a més del CEIP Encants, tant Ramon Llull, Tàbor, Concepció i Gaia mantenen el seu decidit suport a l’obertura immediata del nou equipament. Només Fort Pienc i Pere Vila s’estarien plantejant acceptar un ajornament.

A l’endemà del plenari del Consell Escolar de Districte, l’AFA d’Encants vam presentar davant del CEB 1.400 signatures de famílies exigint ja un institut que fa set anys havia vist aprovat el seu projecte executiu inicial. També es va fer pública aquesta nota de premsa on des de l’associació s’exposa i es desenvolupen els arguments que apunten a la urgència per desatascar la construcció del nou IES.

Un cartell de l’ajuntament espera des de fa set anys l’inici de les obres de construcció de l’institut al solar dels Jardins Clotilde Cerdà al carrer de la Marina.

L’Institut Angeleta Ferrer és una molt vella reivindicació del barri de la Sagrada Família, sense cap centre de secundària de titularitat cent per cent pública, en un context de districte i ciutat amb un històric i cronificat dèficit de places públiques d’ESO. Des de l’escola dels Encants, de la mà de la Xarxa d’AMPAs de l’Eixample, nombroses famílies vam afegir-nos molt activament a aquesta reivindicació i a la defensa de l’ensenyament públic en el Marc Unitari de la Comunitat Educativa i en un context sever de retallades. Des d’aquest foro vam participar en l’elaboració del “Mapa Escolar de l’Eixample”, on es denunciava i quantificava que “si tots els alumnes que cursen 6è de primària en escoles públiques del districte vulguessin fer la secundària en els centres de titularitat pública que tenen adscrits no ho podrien fer. Una quarta part, és a dir, un 25 per cent, no disposaria de plaça”. I això amb dades de 2013!

Abans, en el marc del moviment del 15M, la comunitat educativa de l’escola va generar la plataforma encantsenlluita, implicada decididament en la lluita per l’ensenyament públic de qualitat que va sorgir de les places. I així ens vam sumar a l’Assemblea Groga que durant aquests anys ha organitzat vàries Marxes per l’Educació i ha portat al Parlament, desgraciadament sense èxit, una ILP educativa. Igualment, vam participar amb d’altres escoles, entitats i AAVV de la construcció del teixit social al barri i al districte compromès en millorar, amb urgència i com a prioritat absoluta, l’oferta pública d’ensenyament secundari per revertir la marxa de tants alumnes a la privada concertada.

Per tot això, quan el Consorci d’Educació de Barcelona anuncia ara la seva predisposició a l’obertura de l’IES Angeleta Ferrer pel curs 18-19, moltes famílies d’Encants assistim atònites a l’exposició de raons de qui ens assenyala per pretendre un centre a mida i per anteposar els nostres interessos a risc d’agreujar la segregació escolar al territori. Res més allunyat de la realitat! No hi ha cap argument o prova amb fonament que demostri que un inici en mòduls el curs 18-19 signifiqui una “apropiació” de l’institut per part d’Encants o una “amenaça” per la matrícula d’altres IES. Quan el diari Ara publicava la notícia, citava fons del propi CEB per deixar ben clar que “les places del nou institut en cap cas són exclusives per als Encants.” En canvi, és evident que la seva arribada representaria una millora immediata de l’oferta pública al districte.

Plantejar en termes d’amenaça la creació de noves places públiques amb un nou institut és un greu error. Crear un nou centre trenca la dinàmica dels pedaços a base de crear bolets i forçar ràtios. Just aquests sí que són autèntics mecanismes d’acumulació de segregació escolar. És cert que l’Angeleta Ferrer 18-19 en forma de mòduls té relació amb la primera promoció d’Encants que accedeix a secundària. Sí, ens obre una possibilitat més. Però només una opció més que no descarta cap altra. Cada família pot escollir entre més oferta. No és això positiu?

Pretendre explicar això com una mena de xantatge per part de la nostra comunitat educativa ens entristeix a molts. Resulta trampós i només pot generar un conflicte gens desitjable amb altres comunitats. Perquè el conflicte genera competitivitat entre famílies i centres… i així, tornem a segregar! No pretenc custodiar ni representar cap opinió més enllà de la meva, però tinc el convenciment que per a molts de nosaltres fer el pas en secundària a la privada concertada no és cap opció. El compromís amb la pública no és menys granític que el que podem sentir envers la innovació pedagògica.

Venim d’una llarga lluita contra retallades, manca d’inversió en recursos públics i de manteniment de concerts vergonyants. No ens calen distraccions, aquestes són les amenaces reals contra un sistema d’ensenyament públic garant de cohesió social.

Una resposta a “#VolemInstitutAngeletaFerrer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s