[DIFUSIÓ] Contra la foscor, la llum: el millor del nou i el poder popular. Aixequem la República!

Crida d’@Aixequem_la República:

El Primer d’Octubre de 2017, més de dos milions de persones expressaren la voluntat d’acabar amb el règim del 78 i constituir la República de Catalunya. I ho feren gràcies a la capacitat d’autoorganització col·lectiva als barris, als pobles i a les ciutats: custodiant urnes, imprimint paperetes, dormint a les escoles, protegint infants i gent gran, formant meses i comptant resultats. Ho feren totes elles desafiant legislacions injustes i resistint pacíficament els atacs violents dels cossos policials de l’Estat, que causaren lesions i vexacions a prop d’un miler de persones. El Primer d’Octubre del 2017 formarà part per sempre més de la memòria col·lectiva del país.

Tanmateix, ni el Referèndum, ni la proclamació de la República han estat reconeguts per l’Estat espanyol, ni tan sols han merescut cap escenari de diàleg o negociació. Al contrari, han estat venjats i castigats amb tot allò que l’antic règim franquista havia aparentment congelat en democràcia: tribunals d’excepció, empresonaments polítics, exili i la intervenció autoritària de les institucions polítiques catalanes. Amb l’extrema dreta agressiva i impune, la Monarquia com a crossa repressiva, la policia política, el soroll de sabres i l’ofensiva contra l’ensenyament i els mitjans de comunicació. Amb el xantatge econòmic i la presa de posició del gran capital financer en favor de l’autoritarisme espanyol. De nou, el pitjor del vell.

Contra la foscor, la llum: el millor del nou. El gest col·lectiu i el suport mutu, les protestes massives, els centenars d’assemblees i les cassolades han dignificat la lluita per l’autodeterminació i les llibertats polítiques. Han obert, també, un espai de lluita, organització i esperança per aquella gent que se sent aliena a les causes nacionals, les banderes i les identitats. Veïns i veïnes d’arreu han baixat a la plaça i els carrers, s’han autoorganitzat per a la mobilització, la resistència i la construcció col·lectiva d’un futur més digne. Amplis sectors de la societat –de bombers a mestres, d’estudiants a pageses, d’estibadors a oficinistes, de migrants a feministes, del sindicalisme a l’economia solidària, del món cultural al veïnal, del municipalisme al periodisme compromès- han desplegat igualment una extraordinària capacitat de construcció col·lectiva. Com s’ha escrit, “volent ser República, estem aprenent a ser poble”. I és així, com en una Catalunya en resistència, està naixent una nova realitat republicana autoorganitzada, matriu del procés constituent, que ha de ser preservada i potenciada de cara a crear nous escenaris polítics, socials i econòmics basats en l’emancipació col·lectiva: llibertats polítiques, justícia social i democràcia econòmica. El repte actual va molt més enllà d’una qüestió identitària o nacional. És una oportunitat de trencar amb el règim del 78 i les seves elits dominants. Es tracta de dotar-nos de la capacitat d’ampliar el nostre poder de decisió sobre com volem viure, i per fer-ho, ens cal animar i facilitar la participació dels sectors tradicionalment exclosos, com les persones migrades. No tan sols volem un nou país, volem un país millor on exercir, des de baix, la plena sobirania.

Avui, per tant, cal fer un pas més. Cal ampliar l’escenari de resistència actual amb un horitzó il·lusionant de construcció. Cal iniciar un procés constituent de base popular capaç de generar un ampli debat social, que no s’acoti als partits polítics, les grans organitzacions o els seus aparells jurídics, sinó que esdevingui un marc de diàleg plural perquè el conjunt de la societat desplegui les propostes polítiques, socials, econòmiques i culturals que han de configurar la nova República. Perquè el procés constituent no és un procediment únicament jurídic sinó sobretot una relació de forces material: la República no solament es proclama sinó que sobretot es construeix.

La República que volem és inclusiva, democràtica, igualitària, feminista, antiracista i posa la vida digna de tots i totes al centre de qualsevol política. De cap manera pot ser una república neoliberal al servei de les noves i velles elits, ni un nou país amb les velles classes, les injustícies i els privilegis de sempre. No pot seguir subordinada als interessos del capital, d’estructures i actors supraestatals no escollits democràticament que decideixen sobre les nostres vides. No permetrem, tampoc, perpetuar una societat connivent amb l’explotació depredadora del territori, el racisme i el masclisme.

Així doncs, animem a la societat catalana, a les seves institucions, organitzacions civils i moviments socials, a seguir desenvolupant processos, accions i produccions col·lectives en clau constituent. Fem una crida a:

a) Trobar-nos. Compartir eines de mobilització i d’alternatives de vida justa i vida digna, existents des de fa molt de temps, per apuntalar amb idees i pràctiques la nova República.

b) Pensar-nos. Imaginar, debatre i crear quina República volem. Reflexionar, bevent de pensades i experiències prèvies, com fem passos per començar a fer efectiva ja la República des d’allò que depèn de nosaltres.

c) Organitzar-nos. Sumar forces per construir la República i esdevenir agent actiu al procés, que la doti de contingut social, transformador i rupturista.

Per això ens convoquem el dissabte 2 de desembre a partir de les 11h al Parc de les Tres Xemeneies de Barcelona i a partir de les 19h a l’espai Poliesportiu Tres Xemeneies on farem l’acte “Aixequem la República!”

Adhesions aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s