21 de 155

El 21-D no seran unes eleccions autonòmiques com havíem conegut fins ara. Tampoc seran un plebiscit. Ni molt menys, un referèndum. És una convocatòria electoral feta des d’un poder polític d’excepció i en un context d’excepció. Som davant d’un episodi inèdit i anormal. Així que, si us plau, prou de parlar de coses que no són tal cosa però que algú vol que siguin vistes com a tal cosa!

La lectura que el 22 de desembre es faci dels resultats del sufragi res tindrà a veure amb la lectura dels resultats d’uns comicis ordinaris, ni d’un plebiscit o d’un referèndum convocat de forma ortodoxa i reconeguda per tots els actors implicats. Som, de nou, davant d’un artefacte polític estrany que cal analitzar bé per fixar posició i entomar-lo.

És una realitat que el govern independentista de Puigdemont, després del 27-O, no ha optat per posar en marxa estructures que tirin endavant amb la República proclamada. Ni tampoc l’independentisme civil ha optat per una desobediència generalitzada per defensar al carrer la nova institucionalitat ni a resistir en massa, tot aturant el país contra l’ocupació política setanta-vuitista desplegada amb l’article 155. En aquell escenari hagués estat perfectament lògic i desitjable respondre la convocatòria electoral okupa de Rajoy amb el boicot total des de l’independentisme. Però des de la realitat del replegament temporal pacífic on som, la prioritat passa per desactivar el pla d’aquells que han intervingut les institucions d’autogovern catalanes per consolidar el seu control amb una pàtina de legitimitat des d’unes eleccions fetes per encapsular la Generalitat dins la cotilla autonòmica. I sobretot, per demostrar un cop més qui no tem les urnes i està disposat a donar sortida a un conflicte polític votant (les vegades que faci falta) i qui no.

Tanmateix, cal no caure en la trampa d’entendre el 21-D més enllà d’això. Un parany que tant pot desplegar l’adversari com plantejar-se erroniament des de dins del sobiranisme. Es tracta d’impedir que la suma de C’s + PP + PSC doni una majoria per investir el govern que volen formar conscients que l’executiu d’intervenció excepcional i sumaríssim des de Madrid és insostenible nacionalment i internacional. La cosa va de comparèixer només per posar sobre la taula, concretament dins de les urnes, prou paperetes com per desactivar el seu intent de legitimar l’aplicació del 155. Ras i curt, derrotar-los numèricament un cop més. En aquesta ocasió, en un escenari creat a mida pel propi constitucionalisme espanyol. I fer-ho sense caure en el parany de comptar vots a favor de la independència o en contra com si això fos el referèndum que sempre hem volgut fer i que sempre voldran evitar. Ni tan sols molestar-nos en mesurar la victòria comptant diputats, perquè el Parlament que en surti no serà encara l’assemblea constituent de la República que anem a fer. No distreure’ns de l’horitzó fent una icona a cada fita del camí.

Senzillament, no hi ha alternativa. Tenim l’obligació de fer servir el llenguatge de les urnes perquè Arrimadas, Icetes i Albiols no puguin dir en cap altre idioma comprensible al món que tenen un mandat popular i democràtic per fer el que estan perpetrant amb l’abús de la força i la contorsió de la llei. Tenim, en definitiva, l’oportunitat per no ajornar més la internacionalització d’un conflicte sense vies de solució dins del limitat tauler de joc de l’Estat espanyol i que exigeix el concurs de la mediació exterior.

Aleshores serà moment de posar en marxa altres escenaris que fins ara no han estat permesos i també per debatre si no han estat possibles en part perquè no ens hem (auto)determinat prou per engegar-los. I exigir llavors responsabilitats a qui convingui.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s