Vida!

Canta la cançó: “Gent de mar, de rius i de muntanyes. Ho tindrem tot i es parlarà de vida…” Doncs això, parlem de vida!

Té especial sentit fer-ho ara, just a les portes d’un punt d’inflexió que marcarà cap a on anem. Cap a un escenari de proclamació de república versus aplicació de l’article 155 o cap a un tancament en fals de la crisi des de dalt amb la convocatòria d’unes eleccions sense declaració d’independència ni procés constituent. Sigui quin sigui el paisatge polític del país a partir d’aquest cap de setmana, en ell haurem de conviure la mateixa gent que hi som ara.

Si viure és prendre partit, conviure és fer-ho conscients que cap projecte polític gaudirà d’èxit futur si oblida blindar el flanc de la convivència amb mirada llarga. De la mateixa manera, cap projecte de convivència sostenible podrà esperar cohesió social futura si es fonamenta manu militari en renúncies a prendre partit vivament cadascú pel seu horitzó de màxims. En moments tan complexes com el que ara vivim, només existeix un mínim comú denominador vàlid per fer compatibles projecte polític i de convivència: la cultura de pau per avançar i la resistència pacífica per no retrocedir.

Hom parla de fractura social. Generalment, es fractura allò que no és flexible. Abans es trencarà quelcom rígid i resistent a canvis de forma que allò altre que sí tolera les forces de la mal·leabilitat. Si l’objecte de que parlem és una societat on vivim i convivim individus, sembla que una bona manera d’aportar flexibilitat fóra acceptar desacomplexadament que les relacions entre les persones estan sotmeses a una geometria variable. Entendre que en un moment que ens interpel·la a prendre partit per posicions fortes, el nostre mapa d’afinitats electives (però també les familiars, no tan electives) pot trontollar dramàticament. Però no tràgicament. Perdre i guanyar vells i nous companys de viatge és un fet vital com ho és l’amor i el desamor. Traduir això per odi seria mortal de necessitat.

Visca la vida!

Click a la imatge per reproduir el vídeo del tema “Agafant l’horitzó”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s