Quan les esquerres salten per la finestra, els feixistes entren per la porta

Quan les esquerres dimiteixen de la responsabilitat d’explicar clarament que aquest sistema és antipersones, el feixisme s’apropia dels carrils centrals de l’autopista del vot antisistema. Quan les esquerres opten per operacions cosmètiques reformistes o quan accepten el xantatge possibilista del mal menor per acabar abraçant opcions que engreixen el capitalisme i la financiarització de l’economia, l’ultranacionalisme desplega, sense altra competència davant de les víctimes de l’austericidi, el seu discurs racista i xenòfob com única esmena a la totalitat a un sistema i desordre polític que les ofega. Les esquerres han begut oli quan no es rebel·len decididament contra una comunicació política i una opinió publicada que expliquen personatges com Hillary Clinton o Emmanuel Macron com a opcions moderades de centre i situen en extrems equidistants a Trump o Le Pen d’una banda i a Sanders o Mélenchon de l’altra. Les esquerres no poden abandonar la radicalitat ideològica de construir continuament contrapoders i alternatives postcapitalistes per oferir un relat plausible a les classes socials desfavorides pel neoliberalisme global. Si ho fan, estan llençant per la finestra la darrera esperança de proclamar que primer són les persones i, alhora, obrint la porta de bat a bat als feixistes que tornaran a passar com als anys trenta del segle XX.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s