Els ciutadans de Catalunya i la dèria per evitar dir catalans

Per valors republicans, sempre m’he sentit més i millor identificat amb l’expressió “ciutadà de…” que amb un gentilici nacional. D’ençà que el procés sobiranista circula tossudament pel carril central de la res pública del país, des de sectors pretesament no nacionalistes s’ha anat imposant un ús eufemístic del terme “ciutadans de Catalunya” per evitar dir “catalans”. Dic pretesament perquè aquests que insisteixen tant en definir-se com a no nacionalistes és evident que també fan servir eufemismes per espolsar-se la condició d’espanyolistes mentre que desacomplexadament invoquen continuament el gentilici “espanyols”.

El seu error és que amaguen la desnacionalització del gentilici “catalans” darrere de l’assumpció d’un concepte que precisament dibuixa la línia d’horitzó de l’independentisme: la ciutadania catalana. Lluny de defugir del seu eufemisme, als independentistes ens cal denunciar la falsedat interessada que perpetra qui vol fer passar bou per bèstia grossa. Parlen de ciutadans de Catalunya com si l’adscripció administrativa a aquesta comunitat autònoma intervinguda políticament, judicial i econòmica per part de la monarquia anacrònica i demòfoba de l’Estat espanyol fos equiparable a la condició de ciutadans de països del nostre entorn.

Sense renunciar en cap moment a un ús desacomplexat del gentilici, els catalans que volem esdevenir plenament ciutadans d’una República catalana tenim l’obligació de no defugir amb determinació i orgull del valor republicà de ciutadania, per molt que l’espanyolisme d’origen espanyol o català ens vulgui súbdits del Regne d’Espanya.

Mori el mal govern. Els catalans no tenim rei!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s