La doble moral de la UE

​Segons informen vàries agències de premsa, el comissari europeu de Política de Veïnatge i Ampliació, l’austríac Johannes Hahn, ha afirmat avui que les autoritats turques tenien preparada una llista de jutges per depurar abans de l’intent de cop d’estat de divendres. “Estic força preocupat. És exactament allò que temíem”, ha declarat Hahn a la seva arribada al Consell de Ministres d’Exteriors de la Unió Europea. Se li ha preguntat si les autoritats turques estan traient avantatge de la situació, qüestió a la qual ha respost: “Si més no, quelcom ha estat preparat. Les llistes, que  eren disponibles just després dels fets, indiquen que alguna cosa estava preparada, que en qualsevol moment haurien de ser utilitzades”

El Ministeri turc de Justícia ha informat que s’han detingut de moment unes 6.000 persones. Gairebé la meitat, 2.839, són militars i més de 2.700 jutges han estat destituits. L’Alta Representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini, s’ha afanyat també en declarar que “vam ser els primers, i jo personalment la primera durant aquella tràgica nit de divendres, en dir que les institucions democràtiques havien de ser protegides”. Ho va reblar tot dient a la seva arribada al Consell que “l’estat de dret cal protegir-lo a Turquia. No hi ha excusa per apartar el país d’això”. El comissari Hahn ha informat finalment que el Consell Europeu exigeix a l’executiu turc que les conseqüències de l’intent de cop d’estat estiguin en “línia amb els estàndars internacionals de l’estat de dret”.

Inevitablement, cal preguntar-se si aquests estàndars són els mateixos que s’aplicava la pròpia Unió Europea quan fa poques setmanes signava un acord amb Recep Tayyip Erdogan per blindar la frontera de la Unió als centenars de milers de refugiats que arriben desplaçats dels seus països per les guerres a Síria o Iraq.

Mesurant l’acord UE-Turquia del 18 de març amb allò que Johanmes Hahn anomena “estàndars internacionals de l’estat de dret” de seguida hom pot observar els greus incompliments en matèria de dret internacional que l’Agència de l’ONU pels Refugiats (ACNUR) i múltiples observatoris de DD.HH. hi van denunciar. A saber: El dret d’asil deixa de ser universal en territoris de la Unió Europea, s’oficialitza la discriminació per motiu del país d’orígen dels desplaçats, es vulnera el principi de no devolució i tot provocant que els refugiats cerquin rutes alternatives encara més perilloses…

Per il.lustrar tot plegat amb el detall que mereix el tema, val molt la pena recuperar l’article “Per què l’acord contra els refugiats UE-Turquia és una vergonya” que Hibai Arbide publicava a crític.cat el 21 de març des d’Atenes. Allà diseccionava les recargolades i pudents vísceres d’un vergonyant pacte que avui només fa que posar en evidència la ignominiosa doble moral de la UE.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s