Perquè un altre país sigui possible, una altra educació és necessària!

El moviment es demostra caminant… I el procés constituent d’una república es demostra posant en marxa aquells debats que situen els ciutadans al centre de la cosa pública. Només d’aquell lloc on les persones siguin la mesura de totes les polítiques en podrem dir República. Salut, educació, treball, habitatge… els drets bàsics de la ciutadania i els serveis públics que els garanteixen esdevenen la raó de ser de l’estat republicà que vetlla per la cohesió social d’un país.

La majoria parlamentària independentista que a Catalunya ha investit el nou Govern de la Generalitat parla del procés constituent com un dels seus pilars en el camí de transició nacional cap a la República Catalana. D’aquí a poques setmanes tindrà una bona oportunitat per demostrar caminant la seva determinació de moviment. En breu, la ILP per un nou sistema educatiu a Catalunya entrarà al Parlament després de presentar 100.000 firmes de suport durant el curs passat. El canvi de legislatura va deixar l’estiu passat aquesta iniciativa legislativa popular en stand by, tot esperant la constitució d’una nova assemblea legislativa per prendre-la en consideració. Cap millor cambra per entomar l’elaboració d’una llei educativa que un Parlament que vol desbordar el marc autonòmic i es proposa la construcció d’un nou país. Cap millor manera d’engegar un procés constituent que començar a pensar i debatre quin sistema públic volem com a país per garantir el dret a l’educació dels nostres ciutadans.

image

El text de la ILP que arribarà als 135 escons del parc de la Ciutadella proposa una llei d’educació pública, laica, coeducacora, inclusiva, universal, en català i de bressol a universitat. El grup promotor i la comissió encarregada d’elaborar el text que han signat un centenar de milers de ciutadans ha estat format per sindicats i associacions de mestres, estudiants i famílies que s’han trobat a les assemblees grogues d’arreu del país.

És el treball de les mateixes persones que incansablement fa anys lluiten per la construcció de nous centres, per les beques menjador, que promouen als seus ajuntaments mocions de declaració de viles grogues contra les retallades, que tossudament cerquen la gestió comunitària dels menjadors escolars, o que han organitzat referèndums a les universitats i han defensat les condicions laborals de la gent que treballa al sector… Ciutadans i ciutadanes actives i compromeses amb l’educació pública com a vehicle de cohesió social. Estudiants, mestres, professores, pares i mares convençuts de que la lluita educa.

Els grups parlamentaris no poden menystenir el recorregut que aquesta iniciativa ha fet abans de presentar-se al seu escrutini. No pot succeir com amb d’altres ILPs. Ara no s’entendria que abans d’obrir el debat, una esmena a la totalitat aboqués la voluntat constructiva de tantes persones a la paperera d’un hemicicle on representa que resideix la sobirania d’un poble que lluita perquè sigui plena.

Aquells que parlen d’escenaris constituents i de mandats democràtics no poden obviar aquesta oportunitat. Debatre una qüestió cabdal com l’educació pública de la nova república pot eixamplar el procés sobiranista portant-lo a territoris de millora social i democràtica i no només de construcció nacional. Aquells altres partits que no volen sentir a parlar d’independències i xocs nacionals també tenen una magnífica oportunitat. Per a ells serà també el moment per demostrar la voluntat de posar les persones al centre del debat polític i els drets dels ciutadans com la mesura de totes les coses a la res pública, si és que no en volen saber res d’una nova república.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s