Contra les urnes com amenaça!

Per a la CDC que marxa, per a la Democràcia i Llibertat que arriba i per a Artur Mas, que hores d’ara no sap si entra o surt de la Casa dels Canonges, hi ha un escenari pitjor que el de la investidura d’un Govern sense l’actual Molt Honorable en funcions presidint-lo. Es tracta de la repetició d’eleccions.

Estic absolutament d’acord amb Pau Llonch que en un grandíssim article a La Directa defensa que l’amenaça de repetició d’eleccions és un farol dels convergents que no ha d’arronsar a l’esquerra independentista. Els del carrer Còrsega de Barcelona estan massa acostumats els darrers anys a “mercadejar amb el botó de les eleccions” (Salellas dixit) i ens volen fer creure a tots que continuen tenint encara la paella pel mànec en aquest sentit. Només el venciment del termini que té el Parlament per investir president pot precipitar automàticament el 10 de gener uns nous comicis. Mas no disposa ara de la prerrogativa presidencial per convocar eleccions però actua com si la conservés: “Mas o març!”

CDC aparenta el domini de la situació tot carregant tota la responsabilitat d’un eventual desacord només sobre l’esquena dels deu diputats de la minoria cupaire dins de la majoria independentista al Parlament. Una pressió que consisteix en esborrar de l’imaginari processista escenaris reals d’acord amb una presidència diferent a la seva, obviant que JxSí carrega la responsabilitat de gestionar una majoria no absoluta. Un pressing que passa també per dibuixar el desacord com un panorama nociu per al procés en general però que serà especialment terrible per a aquells que seran assenyalats per intransigents. Un paper de l’auca del fracàs que reserven curiosament per als deu diputats anticapitalistes i no per als seixanta-dos juntaires incapaços de moure’s d’una única proposta presidencial, quan del que es tracta és d’endreçar un procés constituent i construir les bases d’una nova república, totes dues coses inviables sense un pla de xoc de rescat social imprescindible per a la cohesió del “nou país”.

Qualsevol govern independentista sense Mas de President que resulti de la correlació de forces fruit del 27S serà millor per al seu partit que el resultat que treuran d’unes noves eleccions. Ho saben. L’artefacte postconvergent que estan fabricant arribaria al març amb el pas canviat. Minvat pel molt terreny perdut respecte una ERC que es guanya la centralitat del “procés” a còpia de lleialtat i silenci calculat durant l’intercanvi de cops entre els de Mas i la CUP. Democràcia i Llibertat -el nom no fa la cosa- no només no optaria a la presidència, senzillament no podria ni somiar tenir els trenta diputats actuals de CDC. Ho saben, i tant que ho saben! Els importa, i molt! Per això és un farol quan diuen alegrement “Mas o març!”

image

Reivindiquem una mobilització democràtica, pacífica i sostinguda en el temps. Fins ara no hi ha hagut debilitat que no hagi originat fortalesa; obstacle que no hagi trobat sortida; desencontre sense suma. Any darrera any, hem fet Vies Catalanes, V Baixes, Vies Lliures, 9N, 27S… Un poble alegre, viu i combatiu no ha arribat fins aquí per pensar que tot s’acaba per un nou gir del guió. Pot ser un contratemps i pot ser un error però si ens hem omplert la boca de “dret a decidir”, “volem votar”, “decidir-ho tot”, “governem-nos”… hem de tenir por d’haver de tornar a votar? Algú de nosaltres té dret a dir que les urnes són una amenaça? Jo dic que no!

Evidentment que d’una eventual repetició d’eleccions hem d’esperar una correlació de forces diferent. Tothom prendrà nota de tot el que cregui oportú. Hi haurà premis i càstigs. Però hi ha alguna raó objectiva per pensar que aquest poble deixarà de ser alegre, viu i combatiu? Més aviat el contrari, és ben possible que la intel.ligència col.lectiva sigui més capaç que un sistema de partits crescut en l’autonomisme i descol.locat en la construcció d’una nova república.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s