Idus de març i de Mas

Al calendari romà les idus de març són el 15 del mes de Martius. La data és famosa perquè Juli César va ser assassinat en les idus de març de l’any 44 aC. Segons Plutarc, César havia estat advertit del perill, però havia desestimat l’advertència. Un vident li havia previngut del greu perill que l’amenaçava en les idus de març i aquell dia tot anant al Senat va cridar al vident i burlonament li va dir: “Les idus de març ja han arribat”. El vident va contestar premonitòriament: “Sí, però encara no han acabat”.

L’ombra d’una eventual repetició d’eleccions a Catalunya el mes de març de 2016 mereix ser observada com un advertiment. Advertiment a qui? La repetició dels comicis contravindria la promesa electoral de l’actual majoria parlamentària independentista que va proclamar el 27S com un plebiscit i com a les últimes eleccions autonòmiques al Principat. Així doncs, l’avís semblaria per igual dirigit a Junts pel Sí i a la CUP.

L’advocat i diputat cupaire Benet Salellas, interpelat per enèsima vegada aquest matí en relació al bloqueig de l’investidura de Mas, parlava de la negativa a l’actual Molt Honorable en funcions des d’un angle interessant: “no podem acceptar la presidència de qui anteriorment ha mercadejat amb el botó de les eleccions”. Qui té la facultat de prémer aquest botó -Mas l’ha fet servir en tres ocasions els darrers cinc anys- està en una posició singular de responsabilitat que no l’hauria de permetre fer cas omís de l’advertiment dels idus de març. Sap que contràriament cauria en el mateix error de supèrbia de Juli César.

image

Com era de preveure, qui negava tossudament l’excepcionalitat i el caràcter plebiscitari de les eleccions de fa un mes i escaig, un cop recollides les urnes és qui més tossudament compta vots per tergiversar la lectura dels resultats. C’s, PSC i PP pretenen aigualir la incontestable victòria de la majoria de diputats independentistes, tot negant la legitimitat del mandat rebut.

La millor forma de contrarestar aquest intent és fer una lectura curosa dels resultats i això passa per entendre que l’artefacte electoral de CDC i ERC -amb 1,6 milions de vots- ha assolit el nombre de vots més alt mai aconseguit per una candidatura però amb una participació excepcional del 77% no suposa una majoria absoluta. Si sumem els vots de la CUP, el #SíSí de fa un any ha tornat a fregar, ara en urnes de vidre, els dos milions de vots. Aleshores sí podem parlar de majoria absoluta. Això significa el que significa: JxS per si sola no pot investir President al candidat que protegia en la quarta posició de les seves llistes. Necessita negociar no només una investidura sinó fer confluir el seu full de ruta amb el dels anticapitalistes per donar resposta fidel al mandat d’iniciar un procés constituent cap a una República Catalana.

Ni els tempos ni el programa ni el candidat ni el moment de prémer el botó de les eleccions han estat escollits o consultats abans amb qui ara esdevé necessari. Ara serà necessari fer-ho per no malbaratar tota l’amplitud del mandat i no debilitar-lo davant de qui frisa per un desacord que ens aboqui a les idus de Mas…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s