El país que busca un lloc al món i el Planeta que no vol un nou país

Aprofitant l’atenció mediàtica que aquests dies aixeca l’anunci dels guardonats amb el premi literari Planeta, el nou representant mundial, universal i més enllà de la nissaga Lara ha reiterat l’amenaça del gegant editorial iberoamericà d’abandonar Catalunya i traslladar la seu central de Barcelona a un altre lloc en cas de consumar-se la secessió d’aquest racó de la pell de brau.

image
José Crehueras, president del Grup Planeta

Sentint aquesta renovació dels vots espanyolistes de Planeta és inevitable recordar la metàfora del ministre Margallo que ens condemnava als catalans i a les catalanes a vagar eternament per l’espai sideral en cas d’esdevenir república independent. Sí, amics i amigues, es confirma sense cap mena de dubte polític, geològic o astronòmic que la separació provocarà una deriva tectònica al Planeta que originarà un forat negre al nord-est de la península ibèrica que ens abocarà a tots nosaltres a la més absoluta intempèrie galàctica i a segles i segles de la més absoluta misèria còsmica!

Quan un conglomerat empresarial d’aquesta mida s’aventura a llançar coaccions polítiques d’aquesta envergadura en un dels seus mercats més importants, deu ser perquè està molt segur de poder generar la por suficient amb només insinuar l’amenaça de deslocalitzar les seves inversions al territori. També és de suposar que el balanç de riscos de tan dràstica decisió els resulta suportable i en tot cas preferible a la seva continuitat en una eventual República Catalana.

Pel que fa a la primera premissa, la capacitat de crear por esgrimint l’argument d’emportar-se lluny la seva activitat econòmica generadora de riquesa al territori, presenta una immediata debilitat: és notori el declivi de Planeta els últims anys. Si vivim una època plena de dificultats en el món editorial en general, en el cas particular de l’imperi Lara cal afegir una considerable llista de decisions estratègiques, com a mínim, qüestionables. Hom ha criticat compres de negocis més que dubtosos com Júbilo o DVDgo, per exemple. També han resultat ruïnoses inversions multimilionàries en d’altres empreses (Groupe Editis) comprades en el seu auge i que tot seguit han donat pas a un deute financer que ha llastrat la comptabilitat del grup en el context de l’actual crisi. Per no parlar de les pèssimes participacions en produccions audiovisuals calamitoses, com el cas de DeAPlaneta.

No sembla, doncs, que José Manuel Lara García (conseller delegat) o José Crehueras (president del grup) puguin brandar uns resultats gaire espectaculars com per amenaçar massa alt de marxar quan les seves empreses a Catalunya són objecte de reestructuracions de plantilles, EROs, reduccions de salaris i fins i tot, objecte d’inspeccions fiscals per part de l’Agència Tributària. Semblaria, més aviat, que la creuada contra l’independentisme respon a la necessitat de cobrir-se amb una pàtina de victimisme per amagar una gestió més que dubtosa de la direcció del grup.

Encara resulta menys creïble, però, que Planeta pugui estar disposada a renunciar, així com així, al mercat català, que representa una porció no gens menyspreable del seu negoci global. Si opta per boicotejar un projecte polític, que si arriba a terme és perquè una majoria social el vol, no podria esperar menys que trobar-se una resposta hostil del públic potencial que hi podria tenir en aquella població.

Lara sap perfectament que sense els lectors catalans no puja igual el pastís del seu negoci editorial. Sap perfectament que no suportaria un boicot de tornada, per exemple, en la diada de Sant Jordi que suposa en un sol dia més del 10% del total de vendes anuals de llibres. Sap perfectament que va de farol. Faria bé en preocupar-se per ocupar a la premsa pàgines de cultura i economia, en tant que editorial i grup empresarial, i no les portades de política.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s