Contra els extremistes de la moderació que condemnen, però…

Algunes ràdios i televisions van trucar o convidar ahir al fotògraf, il.lustrador i periodista Jordi Borràs per parlar de les amenaces que va rebre per part de grups feixistes participants a la celebració del 12 d’octubre a Montjuïch, on s’havia desplaçat per cobrir l’habitual acte de l’ultradreta.

A preguntes dels seus col.legues periodistes i tertulians, l’autor de “Plus ultra. Una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya” va repetir que, més enllà dels individus que s’hi donaven cita dilluns passat a dalt de la muntanya barcelonina, cal fixar també la mirada sobre el feixisme que de forma més velada també era present a l’acte polític de Plaça Catalunya el mateix dia a la planura de la mateixa ciutat.

Els últims tres anys, Borràs ha documentat, amb abundància de dades i material gràfic, les connexions entre els grups ultres violents que habiten el Principat fa temps i alguns actors més o menys nous de la política extraparlamentària (Plataforma X Catalunya, Societat Civil Catalana o Somatemps). Insisteix, però, en la necessitat de destapar igualment les connexions subterrànies d’aquest món ultra amb partits presents al Parlament (PP i C’s).

image
foto de Jordi Borràs

Més enllà d’aquestes primera, segona i fins i tot tercera pell del feixisme a Catalunya, observem ara atentament altres reaccions que susciten aquest tipus d’amenaces ultres entre els opinadors de certs cercles polítics aparentment força allunyats de l’espanyolisme més ranci.

Parlarem ara de gent d’ordre, amants de la centralitat política i del pragmatisme. Predicadors de les bondats del sistema que des dels púlpits de la democràcia liberal occidental i amb oratòria pausada de clergue no han estalviat adjectius a l’hora de condemnar les soflames agressives dels neonazis… però que immediatament no han desaprofitat la magnífica ocasió per proclamar urbi et orbi el regne de la moderació i l’obediència contraposat a l’apocalipsi de la radicalitat rupturista.

La seva empatia amb la víctima de les amanaces es difumina en qüestió de segons. Just el temps necessari per colar el seu relat simplista i interessat que dibuixa un mapa mental polític on tot allò que s’allunya de l’agenda oficialista esdevé extrem, per una banda o per l’altra, i que els permet postular-se com els “moderats” en una posició central. Aleshores ja poden deixar anar allò que amagava la seva condemna inicial dels fets: alerten que obrir segons quins debats significa atiar el foc de la violència o plantejar segons quins conflictes representa destapar una caixa de pandora de desenllaç impredictible i perillós. Un mecanisme vàlid per neutralitzar un dia l’anticapitalisme o un altre dia l’independentisme, per posar dos exemples de pulsions ben actuals al nostre país.

Sense cap tipus d’escrúpol ni vergonya, aquests extremistes de la moderació pretenen vestir diàriament una ètica i una estètica política molt determinada. Una que vol amagar la radicalitat del seu conservadurisme darrera d’un allunyament equidistant amb qualsevol opció crítica amb l’status quo. Alimenten la por a què el debat polític fora dels estrets límits de l’ordre establert desencadeni indefectiblement tensions ingovernables. Així poden culpar, per exemple, als anticapitalistes de desfermar la ira dels mercats o als independentistes de provocar la violència feixista, barrejant a tots en un totum revolutum indesitjable.

Allò que realment genera tensions, desferma ires i destapa capses de trons és la negació de la lliure expressió i del debat d’opinions polítiques fent-se valer de coaccions i discursos de la por des d’un autoritarisme moral trampós. Farem bé en aprendre a negar-los el centre polític i el patrimoni de la moderació a aquests extremistes que només cerquen perpetuar la seva posició de poder.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s