Per què diuen economia quan volen dir capitalisme?

image

Acostumem a posar el crit al cel davant titulars com aquest de dijous passat al diari ABC. Quan transcendeix la notícia que algun gegant empresarial amb beneficis milionaris anuncia EROs i acomiadaments massius desencadena un seguit de reaccions irades i grans gesticulacions d’indignació de les esquerres sindicals i parlamentàries.

Repsol, Movistar, BBVA… transnacionals que creixen cada any i que presumeixen d’èxit com actors principals dels índex més selectius de la borsa fan públics plans d’ajustament de les seves plantilles sota eufemismes del tipus “redimensionament responsable destinat a adaptar la força laboral als reptes dels plans estratègics de la companyia”, que és com Repsol ha explicat en un comunicat el procés que pretén que els pròxims tres anys afecti el 6% dels seus treballadors, al voltant de 1500 persones.

Es tracta, ras i curt, de rebaixar la càrrega salarial aprimant plantilles i adaptant-les a noves modalitats de contractació molt més flexibles i barates per a les empreses i molt més precàries i menys garantistes per als treballadors. Fins aquí arriba el relat majoritari de sindicats de concertació i de partits polítics pretesament progressistes. Però només fins aquí. Les seves brames grandiloqüents no aprofundeixen més enllà de la capa epidèrmica d’aquests episodis, tot explicant-los com a mala praxis de les corporacions a l’empara de la complicitat necessària de governs conservadors. Com si es pogués esperar cap altre comportament diferent per part d’aquests gegants capitalistes que cacen guanys a la selva de l’economia de mercat! Un mercat que qualifiquen de lliure… Lliure per escorxar la força del treball que alimenta els budells d’una bèstia poderosa que reclama diàriament la seva ració de carn de canó: la pobresa.

Home ric, home pobre. O millor dit: home ric, homes pobres. Perquè per cadascun dels primers són necessaris milers, milions dels segons. Aquest és el fonament del funcionament del sistema econòmic on habiten aquestes empreses transnacionals. La seva responsabilitat social envers la creació de treball, entés aquest com a mecanisme de transformació de la força i el coneixement en profit de les persones i entés com a possibilitat de creació de riquesa compartida, és absolutament nul·la. Les molècules que entrellacen el seu ADN són la propietat privada i l’acumulació exponencial. Els pols de la seva estructura es repel·leixen amb el bé comú i el repartiment de la riquesa.

Cal dir-ho ben fort i ben alt: quan les esquerres oficialistes i institucionals eludeixen la responsabilitat d’explicar que Repsol, Movistar o el BBVA no tenen comportaments anòmals sinó que en si mateixos son l’anomalia, estan encobrint la gran mentida de fer creure que l’única economia és el capitalisme.

El sindicalisme combatiu de classe i l’esquerra transformadora han de defugir d’aquests discursos tebis legitimadors de l’status quo. A més a més de fer-nos forts en posicions defensives des del suport mutu, cal apostar, desenvolupar i visualitzar alternatives econòmiques des de la solidaritat i la cooperació. Alternatives que ja existeixen. Marcs teòrics però també experiències pràctiques -algunes de llarg recorregut, d’altres més incipients- en el camp de l’economia social i el cooperativisme. Economies, en plural, que generen possibilitats reals de desconnexió de l’ecosistema capitalista i del pensament únic liberal que viu de reduir totes les relacions socials i laborals a la lògica del seu mercat.

La IV Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC 2015), organitzada per la XES el cap de setmana del 23-25 d’octubre a la Fabra i Coats de Barcelona, és un bon aparador de tots aquests intents i voluntats per demostrar que altres economies són possibles.

image

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s