Explicar la guerra amb mitges veritats, mentides senceres i doble moral

image

Aquesta vinyeta d’Eneko avui al diari 20 minutos fa diana en una manera d’explicar els conflictes armats habitual des dels gabinets de premsa de cancilleries occidentals i mitjans oficialistes del nord econòmic del planeta.

Podríem dir que el lector crític necessita un arsenal de filtres per protegir-se contra l’adjectivació que sovint troba a les notícies que expliquen fets bèl·lics. Un mateix fet succeït en llocs diferents o protagonitzat per diferents actors pot veure’s retratat de manera molt desigual en funció dels interessos, fílies i fòbies del propietari del relat.

Un bombardeig sobre població civil, per exemple, es pot descriure com un atac de guerra, una acció terrorista, una actuació militar o un dany col·lateral. Tot depen que el conflicte al qual es refereix sigui reconegut com una guerra o com un escenari de terrorisme en un context d’ocupació internacional, com una revolta civil o una rebel·lió militar domèstica. Depen també que l’agent que el perpetra sigui aliat o enemic o que la víctima que el pateix sigui també una cosa o l’altra en relació a l’interès estratègic, polític i econòmic de l’emissor del missatge.

Res diferent es pot esperar de l’opinió publicada a països amb governs i ministres de defensa que actuen com autèntics traficants d’armes. Parlaments que legislen impúdicament instrumentalitzats per lobbies de la indústria armamentística. Mitjans de comunicació propietat de bancs que financen el lucratiu negoci de la guerra.

El resultat lògic és una opinió pública altament intoxicada amb l’objectiu que els ciutadans del nord i occident continuem acrítics amb la doble moral dels nostres estats. Necessiten que continuem votant polítics mercaders que formen els governs titelles que venen les armes que alimenten les guerres que generen els desplaçats que finalment cerquen refugi en els nostres països…

Aleshores, ens necessiten insensibles per a sobre negar-los el dret d’asil. Ens necessiten cecs per continuar muts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s